vrijdag 3 december 2010

Sneller lezen (2)

De meeste mensen beginnen zonder enige voorbereiding aan het lezen van een nieuw boek. Helaas legt 90% van hen het boek nog voor het einde van het eerste hoofdstuk alweer weg om het daarna nooit meer uit te lezen. Zou het niet prachtig zijn wanneer je een techniek zou leren om sneller en effectiever te lezen, zodat we eindelijk die enorme stapel ongelezen boeken eens tot ons kunnen nemen?

In dit blog het vervolg op de eerste stap, de preview van het verhaal.

2. Warm-up van uw ogen.
De belangrijkste truc om sneller te lezen is om simpelweg de ogen te laten wennen aan een veel sneller leestempo dan je gewoonlijk gebruikt. Lees daartoe vooraf zo'n 5 minuten lang de woorden 2-3 keer sneller dan je gewend bent. Gebruik je vinger om je ogen te gidsen, dwing je ogen langs elke regel van links naar rechts, van boven naar beneden. Maak je geen zorgen over begrijpend lezen, het gaat om het wennen van je ogen aan een (te) hoog leestempo. Wanneer je na die 5 minuten vervolgens 'gewoon' gaat lezen zul je merken dat het voor je geest aanvoelt als een vertraging. In werkelijkheid zul je merken dat je nog altijd veel sneller leest dan je gewend was te doen.

Vergelijk deze eerste twee stappen met de warming-up voor een grote wedstrijd. Door een goede warming-up zit je in het spel op een hoger niveau. Hetzelfde geldt voor het lezen. Zonder warming-up in een wedstrijd loop je risico om je te bezeren, zonder stappen 1 en 2 loop je het risico kostbare tijd te verspillen.


3. Het opzetten van een omgeving voor succes.
Naast de warming-up is het erg belangrijk om een rustige plek te zoeken om te kunnen lezen. Want het maakt niet uit hoe snel je ook kunt lezen, hoe meer afleiding, hoe langzamer je leest en hoe minder je onthoudt. Ikzelf heb een gezellig hoekje voor mijzelf gecreeerd in mijn werkkamer. Ik heb zo'n heerlijke leesstoel neergezet, lekker warm bij de kachel en met een goede leeslamp ernaast. Gelukkig heb ik er de ruimte voor, want normaal gesproken is het niet aan te raden om je relax ruimte en je werkruimte te combineren. Ga dus nooit op je werkplek lezen maar creeer altijd een apart plekje, liefst ver weg van andere mensen en andere afleiding. Sommigen vinden het heerlijk om te lezen bij rustgevende muziek, maar zet dan alleen muziek op zonder gesproken tekst erin. Ikzelf lees het liefst 's ochtends, voor de meesten is de concentratie dan op zijn best. Daarbij zit ik altijd rechtop, 's avonds lezen in bed werkt voor mij niet ideaal. Creeer een duidelijke omgeving voor jouw geest waarin je leest.

De volgende keer gaan we in op het echte lezen en het onthouden ervan.

Andre Hoefs (www.actonimpact.nl)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Leuk dat je interesse toont in mijn blog. Meer informatie over wie ik ben en wat mijn werkzaamheden zijn kunt u vinden op www.actonimpact.nl.

Andre Hoefs