donderdag 20 augustus 2009

De natuurlijke weg van wens naar werkelijkheid.

Door het mooie weer van de afgelopen weken en mijn eigen zoektocht naar de verwezenlijking van mijn eigen droom, was de inspiratie voor mijn eerste gratis rapport snel gevonden: hoe wordt mijn wens werkelijkheid? Voor dit gratis rapport gebruikte ik vele bronnen, maar het meest centraal staat de Creatiespiraal van Marnius Knoope. De Creatiespiraal beschrijft de natuurlijk weg die de mens moet gaan om van wens naar werkelijkheid te komen.

"Zoals de bloesem in de lente een voorbode is van het fruit in de zomer, zo zijn wensen en verlangens van mensen een voorbode van hetgeen ze later kunnen realiseren. En zoals fruitbomen over precies die kwaliteiten beschikken die ze in staat stellen de eigen fruitsoort te creëren, zo beschikken mensen over precies die kwaliteiten die ze nodig hebben om hun eigen wensen en verlangens te kunnen realiseren. In de natuur is er een vaste route van bloesem naar vrucht en van zaad naar oogst, en zo is er in de natuur ook een welbepaalde weg van wens naar werkelijkheid."

De Creatiespiraal biedt als methode veel meer realisme dan bijvoorbeeld het meer populistische the Secret. The Secret heeft het over ‘the Law of Attraction’ en dat als je maar voldoende positieve gedachten richt op wat je graag wilt bereiken dat dit dan vanzelf ook waarheid wordt. De positieve boodschap van The Secret werkt erg inspirerend maar om nu te spreken van 'the secret'? Desalniettemin heb ik uit eigen ervaring geleerd dat positieve gedachten en een goed gevoel wel degelijk een beter resultaat opleveren dan negatieve gedachten.

De Creatiespiraal werd in 1989 'ontdekt' door Marinus Knoope en het betreft een uitvinding van een spiraal in 12 stappen van wens naar werkelijkheid.

Wensen - Maak voor jezelf concreet wat je precies wilt. Wat zijn je innerlijke verlangens?
Verbeelden - Visualiseer je wensen alsof ze waargemaakt zijn.
Geloven - Blijf visualiseren tot je zelf gelooft dat je dit kunt bereiken.
Uiten - Pas als jij het echt gelooft treed je naar buiten met je wens om zodoende je omgeving te activeren.
Onderzoeken - Onderzoek wie en wat je nodig hebt om deze wens te verwezenlijken.
Plannen - Stel doelen, maak plannen. Hoe ga je deze wens waarmaken?
Beslissen - Beslis wat je gaat doen.Handelen - Handel naar je plannen en voer ze uit.
Volharden - Blijf doorbijten, ook in zware tijden.
Ontvangen - Je wens zal werkelijkheid worden.Waarderen - Wees dankbaar voor dat wat je hebt ontvangen.
Ontspannen - Keer terug in jezelf, ontspan en begin opnieuw met stap 1.

Het boek van 220 pagina's is goed leesbaar en bevat gelukkig geen eendimensionele Amerikaans poespas en is vollediger dan the Secret. The Secret slaat stappen 4 t/m 9 uit de Creatiespiraal over. En hoewel het overslaan van deze stappen niet direct hoeft te betekenen dat je wens niet uitkomt, lijkt de aanpak in De Creatiespiraal hierdoor toch wat 'aardser'. De overgeslagen stappen geven namelijk een gevoel van controle, en een gevoel van controle versterkt het geloof dat de uitkomst onderweg is. Dit sterke geloof is zowel volgens the Secret als de Creatiespiraal belangrijk bij het waarmaken van je dromen. Geloof in je eigen capaciteiten en de omgeving vergroten je kansen om je dromen waar te maken.

"De creatiespiraal is een middel tot zelfsturing, het is geen religie, het bevat geen oordeel, het is gewoon een beschrijving van hoe mensen hun wensen gerealiseerd krijgen."

Dit gratis rapport over de weg van wens naar werkelijkheid is beschikbaar op mijn site www.actonimpact.nl/html/nl/rapporten.

André Hoefs – Act on Impact (www.actonimpact.nl)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Leuk dat je interesse toont in mijn blog. Meer informatie over wie ik ben en wat mijn werkzaamheden zijn kunt u vinden op www.actonimpact.nl.

Andre Hoefs