vrijdag 3 december 2010

Sneller lezen (1)

Ik las laatst in een blog dat van alle gekochte boeken, de lezer bij slechts 10% verder komt dan het eerste hoofdstuk. Stapels ongelezen boeken moeten er dus bij jullie liggen, of heb jij misschien de juiste stragtegie gevonden om het boek van begin tot eind uit te lezen? Er zijn namelijk veel redenen voor die 10%, maar volgens mij is de belangrijkste dat veel lezers nog nooit een efficiënte manier hebben geleerd om door een boek heen te lezen. Wellicht dat ik jullie met deze 6 stappen kan helpen.

Door het volgen van de onderstaande stappen ben ik ervan overtuigd dat je in staat zult zijn om een non-fictie boek niet alleen uit te lezen, maar dit te doen in de helft van de tijd die het je normaal kost en je zal minimaal twee keer zoveel informatie weten te onthouden dan voorheen.

In dit blog de eerste stap naar het afronden van een non-fictie boek in de helft van de tijd:

1. Preview van het materiaal.
Oefening baart kunst, iedereen weet dat we steeds net iets beter worden of sneller wanneer we het voor de tweede, derde of vierde keer doen. De eerste keer dat we iets nieuws doen (een sport, spel, dating, noem maar op), dan kost dat altijd de meeste zorg en tijd. Zodra we weten wat er gaat komen doen we steeds meer dingen automatisch. Met lezen is het niet anders.

Zoveel mensen beginnen meteen met het lezen van een nieuw boek, vaak weten ze nauwelijks waar het boek over gaat. De eerste stap is om jezelf de tijd te geven voor de inhoud van het boek:
• Lees de voor- en achterkant, lees binnen de kleppen en de inhoudsopgave.
• Gebruik daarna zo'n 15 minuten voor het lezen van de eerste en de laatste paragraaf van elk hoofdstuk.

Je zult versteld staan van het effect op je brein. Het brein rangschikt de kern ideeën van het boek, het organiseert en sorteert de informatie en creeert zo die eerste ervaring van het leertraject. Door een kort stukje van de intro en de sluiting van elk hoofdstuk lezen, geven wij ons onderbewustzijn veel meer nieuwe informatie mee dan je zou denken. Wanneer vervolgens bij het daadwerkelijk lezen van het boek er nieuwe informatie wordt toegevoegd, weet het brein namelijk precies waar dit het beste geparkeerd kan worden.

Maar beter nog, na het doen van deze snelle preview, besef je misschien dat je alles wat je uit het boek wilde halen al weet of dat het boek niet is wat je ervan verwacht had. Koester dan die gedachte en leg het boek terug in de kast als je denkt dat het niet (meer) de moeite waard is om te lezen.

Ben je na de preview nog steeds van plan om door te lezen, lees dan eerst mijn volgende blog.

Andre Hoefs (www.actonimpact.nl)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Leuk dat je interesse toont in mijn blog. Meer informatie over wie ik ben en wat mijn werkzaamheden zijn kunt u vinden op www.actonimpact.nl.

Andre Hoefs